مدیر کل آزمایشگاههای کنترل غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: توصیه اصلی ما به مردم این است که فرهنگ تازه خوری را جدی بگیرند و به جای آبمیوههای بسته بندی، خشکبار و ویتامینهای فرآوری شده خود میوه و سبزی را به صورت تازه بخورند چون هم سم و مواد افزودنی ندارد و هم خواص بیشتری دارد.
حسین رستگار در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس افزود: مهمترین توصیه من به مردم برای داشتن تغذیه مناسب این است که فرهنگ تازه خوری را جدی بگیرند و ترویج دهند،وقتی میوه و سبزی تازه وجود دارد که هیچ تقلبی هم در مورد آن نیست،چه لزومی دارد که برویم سراغ ویتامینها و مکملهای بستهبندی شده یا تنقلاتی که مدت زمانی از آنها گذشته است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال پسته را در نظر بگیرید،پسته خام و تازه در زمان و فصل خود وارد بازار میشود و سرشار از ویتامین و خواص طبیعی است اما همین پسته وقتی که از فصلش میگذرد و بعد از یکسال یا دو سال به صورت خشکبار وارد بازار میشود هم خواص اولیه خود را از دست داده است و هم احتمال وجود سم افلاتوکسین و مواد مضر دیگر در آن افزایش مییابد.
رستگار گفت: به طور کلی معلوم نیست پسته بعد از فصل آن در چه شرایطی فرآوری و نگهداری میشود و حتی اگر در یخچال نگهداری شود، به خاطر وجود رطوبت در یخچال احتمال ایجاد سم افلاتوکسین که یک سم خطرناک و بیماری زاست در آن وجود دارد چه برسد به اینکه خارج یخچال باشد و این مسئله برای انواع دیگر خشکبار نیز وجود دارد.
وی ادامه داد: یا در مورد آبمیوهها باید گفت ما چند نوع آبمیوه داریم، یک نوع آبمیوه خالص و تازه است که معمولاً اگر در شرایط بهداشتی تهیه شود، مشکلی ندارد اما انواع دیگر آبمبوههای بسته بندی وجود دارد که رقیق می شود و برای ماندگاری طولانی مدت از مواد نگهدارنده در تولید آن استفاده میشود.
وی اضافه کرد: قطعاً آبمیوههای بسته بندی خواص میوه تازه را ندارد و حتی به علت داشتن مواد نگهدارنده میتوانند مضر هم باشند، ضمن اینکه احتمال تقلب در تولید این آبمیوه ها هم به هر حال منتفی نیست و اگر در تولید این اقلام تقلب صورت گرفته باشد که دیگر وضعیت بدتر میشود.
رستگار در پاسخ به این پرسش که در برخی آبمیوههای بستهبندی میزان آبمیوه موجود در آن به صورت غیر واقعی اعلام میشود و مثلاً نوشته میشود 100درصد آبمیوه طبیعی، چقدر این ادعاها درست است؟ گفت: من نمیتوانم در مورد این موارد بگویم که مردم نخورند اما وجود تقلب را هم رد نمیکنم.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع غذا و دارو وزارت بهداشت در پاسخ به این پرسش که شما می گویید مردم میوه تازه بخورند ولی اخیراً گفته میشود مردم مثلاً سیب را با پوست نخورند چون باقیمانده سموم دارد، توضیح داد: نه من این را قبول ندارم، سیب را میتوان با پوست خورد اگر مقداری واکس روی آن باشد یا احیاناً چربی روی آن باشد با یک شست و شوی مناسب و حداکثر اگر چرب باشد با مقدار کمی مایع ظرفشویی و بعد آب کشی تمیز میشود و میتوانند سیب را هر میوه دیگری را بخورند و لذتش را ببرند.