با توجه به تغییرات اقلیمی و نیاز جهانی به مواد تجدیدپذیر با کربن پایین، صنعت بستهبندی کارتن به دنبال جایگزینهایی برای لایه فویل آلومینیومی است که وظیفه حفظ ایمنی مواد غذایی و در دسترس بودن آنها را بر عهده دارد. بسیاری از راهحلها بر اساس موانع پلیمری طراحی شدهاند، اما Tetra Pak بهجای پلاستیک، کاغذ را انتخاب کرده است. کاغذ نه تنها باعث افزایش ردپای کربن نمیشود، بلکه باعث کاهش آن میشود. همچنین، زمانی که با پلیمرهای گیاهی ترکیب میشود، سهم مواد تجدیدپذیر در بستهبندی به ۹۰٪ میرسد که یکسوم کاهش در ردپای کربن را به همراه دارد.

مانند تمام مقوای مورد استفاده در تتراپک، کاغذ بهکاررفته در این مانع جدید نیز از جنگلهای دارای گواهی FSC™ و منابع کنترلشده تأمین میشود. مانع کاغذی دارای یک پوشش فلزی بسیار نازک در مقیاس نانومتر است. این لایه همراه با لایههای دیگر در بستهبندی، در برابر اکسیژن، نور، رطوبت و باکتریها محافظت میکند؛ بنابراین ایمنی غذایی حفظ شده و طول عمر نگهداری با فویل آلومینیومی قابل مقایسه است.
قدرت محافظتی کاغذ
با امتیاز بالا در تجدیدپذیری، قابلیت بازیافت و ردپای کربن پایین، امروزه مقوای کاغذی بهعنوان دوستدارترین ماده برای بستهبندی نوشیدنیها شناخته میشود. این ماده در عین سبکی، استحکام و دوام کافی برای محافظت از محصولات اسپتیک در طول چرخه عمرشان را دارد.
سهم بالای مقوا در بستهبندیهای تتراپک باعث شده ردپای کربن آنها نسبت به سایر گزینههای بستهبندی کمتر باشد. اکنون با لایه ضدنفوذ کاغذی، سهم کاغذ از ۷۰٪ به حدود ۸۰٪ افزایش یافته که این خود گامی بزرگ بهسوی بستهبندیهای کاملا تجدیدپذیر است.

لایه مانع (Barrier Layer) در بستههای اسپتیک چیست؟
یک بسته اسپتیک شامل چندین لایه مواد مختلف است که هر کدام وظایف خاصی دارند. مقوای کاغذی بهعنوان ماده پایه عمل میکند و لایههای پلیمری برای محافظت در برابر رطوبت بیرونی بهکار میروند.
لایه مانع معمولا از فویل آلومینیوم بسیار نازک (نازکتر از یک تار موی انسان) ساخته میشود که از ورود نور و اکسیژن جلوگیری میکند و باعث ایمنی طولانیمدت غذا بدون نیاز به یخچال میشود.
در حال حاضر، بهطور متوسط حدود ۷۰٪ از مواد بستهبندی اسپتیک را مقوای کاغذی تشکیل میدهد. استفاده از پلیمرهای گیاهی نیز سهم مواد تجدیدپذیر با کربن پایین را بیشتر کرده است. با اینکه آلومینیوم محافظت بسیار خوبی در برابر نور و اکسیژن ارائه میدهد، هدف همواره کاهش بیشتر ردپای کربن بوده است.

مزایای استفاده از مانع کاغذی نسبت به راهحلهای سنتی چیست؟
تتراپک در مسیر افزایش سهم کاغذ و سادهسازی ساختار مواد بستهبندی است تا اثرات زیستمحیطی بستههای غذایی و نوشیدنی را کاهش دهد. مزایای مانع کاغذی شامل:
- افزایش سهم کاغذ در بستهبندیهای اسپتیک: در بررسی سال ۲۰۲۳، تتراپک توانست سهم مقوای دارای گواهی FSC™ را به حدود ۸۰٪ برساند.
- افزایش تجدیدپذیری: با ترکیب مانع کاغذی و پلیمرهای گیاهی مشتقشده از نیشکر، سهم مواد تجدیدپذیر به ۹۰٪ رسید.
- کاهش یکسوم ردپای کربن: جایگزینی فویل آلومینیوم با مانع کاغذی به همراه پلیمرهای گیاهی باعث شد انتشار گازهای گلخانهای از ترکیب مواد پایه تا ۳۳٪ کاهش یابد.

آیا مانع کاغذی قابلیت بازیافت دارد؟
آزمایشهای داخلی و خارجی نشان دادهاند که بستههای اسپتیک دارای مانع کاغذی با جریانهای بازیافت موجود سازگار هستند؛ یعنی در کشورهایی که زیرساخت مناسب جمعآوری، جداسازی و بازیافت وجود دارد، این بستهها نیز بهراحتی بازیافت میشوند. در ادامه توسعه این نوآوری، انتظار می رود مزایایی مانند افزایش سهم کاغذ بازیافتی با کیفیت بالا از فرآیند بازیافت به دست آید.
محتوای تجدیدپذیر بسته دارای مانع کاغذی چقدر است؟
در مقایسه با بستههای اسپتیک سنتی، استفاده از مانع کاغذی باعث افزایش سهم کاغذ تا حدود ۸۰٪ میشود. همچنین، با استفاده از پلیمرهای گیاهی (مثلاً پلیمرهای نیشکری)، میتوان سهم کل مواد تجدیدپذیر را به ۹۰٪ افزایش داد.
این نوع بستهبندی میتواند به صنعت در مقابله با چالشهای محیطزیستی مانند افزایش گازهای گلخانهای و ضایعات غذایی کمک کند. هدف افزایش بیشتر سهم مواد تجدیدپذیر و بازیافتی و کاهش بیشتر ردپای کربن است، در حالی که ایمنی و کیفیت غذا همچنان حفظ شود.

تأثیر مانع کاغذی بر خطوط پر و بستهبندی موجود چگونه است؟
بهطور سنتی، خطوط بستهبندی اسپتیک برای آببندی کارتن به فویل آلومینیوم متکی بودهاند. در بررسی خارجی صورتگرفته، سیستم آببندی Tetra Pak® A3/Compact Flex بازطراحی شد تا بهجای گرمایش القایی، از فناوری آببندی اولتراسونیک استفاده کند.
Tetra Pak در حال توسعه راهحلهای فنی است تا بتوان مواد دارای مانع کاغذی را با تجهیزات فعلی و آینده تطبیق داد.
گامهای بعدی توسعه مانع کاغذی چیست؟
تتراپک در حال سرمایهگذاری تا سقف ۱۰۰ میلیون یورو طی دهه آینده برای توسعه بستهبندیهایی با ساختار سادهتر و محتوای تجدیدپذیر بیشتر است.
تتراپک می گوید: اکنون وارد مرحلهای شدهایم که باید زیرساختهای صنعتی را برای افزایش حجم تولید این بستهها ایجاد و آزمایش کنیم. همچنین قصد داریم محصولات غذایی و نوشیدنی بیشتری را تحت پوشش این نوآوری قرار دهیم.