هنر بسته بندی: کشاورزی استان بوشهر از لحاظ نوع و روش های تولید به دو بخش محصولات زراعی و درختی تقسیم می شود و دومین تولید کننده نخیلات در کشور به شمار می رود که با بیش از 4 میلیون اصله نخل و با سابقه کاشت چندین هزار ساله یکی از مهمترین مناطق خرما خیز کشور است

 بنابراین اهمیت دادن به صنایع بازاریابی و بسته بندی محصولات کشاورزی ضرورت غیرقابل انکار دارد. برای اطلاع از کم وکیف و چگونگی بسته بندی و صنایع فرآوری گفت و گویی با عبدالرضا بهنام راد مدیر صنایع کشاورزی جهاد کشاورزی استان بوشهر انجام داده ایم که در زیر می آید: 

وضعیت صنایع تبدیلی، تکمیلی، فرآوری و بسته بندی محصولات استان شما به ویژه خرما چگونه است؟

در استان بوشهر 97 واحد در بخش بسته بندی، فرآوری، صنایع تبدیلی و تکمیلی با سرمایه گذاری 567 میلیارد و 559 میلیون ریال و ظرفیت سالیانه بیش از 166 هزارتن و اشتغال 3 هزار و 483 نفر تا پایان سال 91 در حال فعالیت هستند.از این تعداد 43 واحد در زمینه بسته بندی و فرآوری خرما با سرمایه گذاری حدود 156 میلیارد ریال و اشتغال 2 هزار و225 نفر با ظرفیت بیش از 64 هزار تن دارای پروانه بهره برداری و فعالیت هستند. همچنین در سال قبل بالغ بر 13 هزار و 800 تن خرمای صادراتی بسته بندی با ارزش 16 میلیون دلار توسط تعدادی از واحدهای فعال بسته بندی خرما به کشورهای روسیه ، اوکراین و آسیای میانه ، امارات ، چین و هندوستان صادر شد که نسبت به سال 90 رشدی معادل 16 درصد داشته است.

میزان اعتبارات اختصاصی برای بهبود بسته بندی چه میزان بوده است ؟

در سال گذشته برای بهبود بسته بندی و فرآوری محصولات کشاورزی اعتبارات بسیار خوبی از محل طرح توسعه بخش کشاورزی با سود  7 درصد به استان بوشهر اختصاص یافت که با تلاش این مدیریت و بخش خصوصی حدود 162 میلیارد ریال برای 17 طرح با اشتغال بیش از 300 نفر تصویب شد که امید می رود در سال جاری و آینده به بهره برداری برسند.

آیا تولیدکنندگان از بسته بندی های جدید استقبال کرده اند؟ لطفا توضیح دهید.

استقبال بازار و مصرف کنندگان از بسته بندی های جدید و نو بسیار زیاد بوده و به طور یقین واحدهای بسته بندی و فرآوری محصولات کشاورزی به این سمت حرکت می کنند و محصولات را با بسته بندی روز دنیا به عنوان یک استراتژی مهم در دستور کار خود قرار می دهند بنابراین امیدواریم ما هم به نوبه خود بتوانیم از آنها حمایت های لازم را انجام دهیم.

بر اساس آمار چه میزان محصولات کشاورزی به خاطر نبود بسته بندی دچار فساد می شوند؟

آمار دقیقی وجود ندارد اما در بخش آبزیان شامل ماهی و میگو که بخش عمده ای از فعالیت های استان را در بر می گیرد به طور قطعی می توان گفت ظرفیت بسته بندی و فرآوری آبزیان بیشتر از استحصال آبزیان است و حتی از ضایعات آبزیان نیز پودر تهیه و به بازار عرضه می شود. اما در بخش خرما و سایر تولیدات بخش کشاورزی ظرفیت فرآوری و بسته بندی با میزان تولیدات بخش کشاورزی فاصله داریم که انتظار می رود با برنامه ریزی خوب و دقیق در برنامه پنجم این فاصله را کم کنیم تا میزان ضایعات و فسادپذیری محصولات کشاورزی بسیار کم و محدود شود.

چه اقداماتی برای طراحی و تولید بسته بندی جدید و کاربردی صورت گرفته است؟

طراحی و تحقق بسته بندی جدید به طور مستقیم از نظر وظیفه مربوط به این مدیریت نیست اما اینجانب حمایت های لازم در خصوص حضور متقاضیان در نمایشگاه های داخلی و خارجی برای آشنایی با فناوری های روز دنیا و ماشین آلات مدرن فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی را انجام داده ام.

حمایت دولت در زمینه بسته بندی چگونه است. آیا درخواستی از جانب شما صورت گرفته است ؟

حمایت و پشتیبانی دولت در زمینه حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی به ویژه در سال قبل از لحاظ تسهیلات بانکی بسیار خوب بوده و اعتبارات 7 درصدی به این بخش اختصاص یافت . در زمینه معافیت مالیاتی نیز در مناطق محروم استان حداقل به مدت 6 سال در نظر گرفته شد. بنابراین پیشنهاد می شود برای حمایت بیشتر این بخش از سوی مقامات دولتی تمهیداتی در خصوص معافیت سهم بیمه کارفرما حداقل تا 50 نفر و محاسبه حق اشتراک ، بهای آب، برق و گاز (حامل های انرژی) برای صنایع بسته بندی ، فرآوری و تبدیلی بر اساس محاسبه بخش کشاورزی اعمال شود.

نبود بسته بندی تا چه میزان در کاهش صادرات تاثیر گذار بوده و در صورت حل این مشکل چه میزان افزایش در این بخش خواهیم داشت؟

در استان بوشهر ظرفیت بسته بندی و فرآوری بسیار خوبی وجود دارد که صادر کنندگان  می توانند از این ظرفیت استفاده کنند ولی مشکل اصلی واحدهای بسته بندی و فرآوری به ویژه در بخش خرما، کمبودشدید نقدینگی با سود کم است که اگر نقدینگی لازم با تمهیداتی از قبیل عدم اخذ وثیقه های سنگین از سوی بانک های عامل با برگشت حداقل 2 سال فراهم شود، می توان پیش بینی کرد که میزان صادرات به خصوص خرما 2 برابر افزایش یابد.