حسن صراف: کارشناس مهندسی صنایع و کارشناس ارشد مدیریت صنعتی
مصطفی امام پور: دانشجوی کارشناسی ارشد حفاظت و اصلاح چوب دانشگاه آزاد اسلامی کرج
چكيده
در لجستيک نظامي با توجّه به تجربيات و بهره برداري از نتايج نبردهاي اخير و با الگوبرداري از مزاياي لجستيک تجاري، گامهاي قابل ملاحظهاي در بهبود وضعيت بسته بندي برداشته شده است. در اين مقاله به توصيف وضعيت بسته بندي مهمات در لجستيک نظامي پرداخته شده تا مصرف کنندگان مهمات به اقلام کيفي در زمان تعيين شده و با حفظ صرفه اقتصادي و با کمترين هزينه ها نائل شوند. به همين خاطر، امروزه بهينه سازي بسته بندي با معيارهاي لجستيکي و فني به شدّت مورد توجّه دست اندرکاران و مسئولان مربوطه قرار دارد و استفاده از نمونه پيوستهاي فني بسته بندي – پيشنهادي اين مقاله – متداول و ضروري شده است.
واژه هاي كليدي
بسته بندی، لجستیک، مهمات و پیوست فنی.
1- مقدمه
در سالهای اخیر علم “لجستیک” در بخشهای تجاری و نظامی به عنوان یک مفهوم آکادمیک[1] و اجرایی در مراکز مختلف توسعه و در بخشهای مختلف استفاده میشود.
به طور کلی در لجستیک نظامی، به دنبال برآورده شدن نیازهای واحدهای عملیاتی در کل سازمان نیرو، استفاده مناسب از فنّاوریهای ارتباطی و اطّلاعاتی، همکاری میان نیروهای نظامی، اجرای کامل آئین نامه ها و پیوستهای فنی و از همه مهمتر توجّه به نیازهای عملیاتی در حین مأموریتها وجود دارد. به همین خاطر تأکید فرماندهان لجستیکی بر قابلیت همکاری بین نیروهای نظامی در حوزه “فرماندهی[2]، کنترل[3]، رایانه[4]، ارتباطات[5] و سامانههای جاسوسی[6] (C4I)” و در نهایت تمرکز بر انجام موفقیتآمیز عملیات رزمی(به جای تمرکز بر سودآوری) میباشد. همانند عروق موجودات زنده در لجستیک نظامی نیز سه جریان عمده کالا، سرمایه و اطّلاعات نقش عروق حیاتی را بر عهده دارند که با طرح ریزی و برنامه ریزی مناسب، بررسی وضعیت منابع، ساخت و تعمیر هوشمندانه، تحویل به موقع و همچنین بازیافت مناسب میتوان عملکرد زنجیره تأمین را ارزیابی و تقویت نمود که جریانهای مهم در این سامانه ارگانیک[7]، کالا و اقلام نظامی، اقلام مهماتی و تسلیحاتی معرفی میشود. با توجّه به ماهیت و خطرپذیری مهمات و مواد منفجره و ضرورت نگهداری، ایمنی و ماندگاری مهمات، برای لجستیک، مطلوب این قبیل اقلام، نیازمند توجّه به بخشهای مختلف طراحی، تأمین و تولید و بالاخص بسته بندی آن میباشند[1].