آذربایجان غربی به عنوان یکی از استان های مستعد در عرصه باغبانی و کشاورزی ، قطب تولید سیب در کشور است. طبق آمار رسمی حدود یک میلیون تن سیب در استان تولید می شود که این میزان معادل یک سوم از کل سیب تولید شده در کشور است.

ناظر گمرکات آذربایجان غربی می گوید: سیب تولیدی در باغ های استان به سبب مرغوب بودن آن به 13 کشور جهان صادر می شود که این امر نشان از جایگاه و کیفیت سیب تولید شده استان دارد.
کریم زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هم می گوید: سطح کشت باغ های بارور سیب در حدود 54 هزار و 500 هکتار و میزان غیرباور آن بیش از 13 هزار هکتار است که میانگین تولید این محصول در استان 16 تن در هکتار است.
باغ های سیب در همه شهرهای استان وجود دارد ولی شهرستان ارومیه با اختصاص حدود نیمی از این باغ ها در رتبه اول است و شهرهای سلماس ، مهاباد ، اشنویه ، نقده و میاندوآب بعد از آن قرار دارند.
کارشناسان جهاد کشاورزی معتقدند در صورت فراهم شدن شرایط ، این استان قادر است حتی سالانه دو میلیون تن سیب نیز تولید کند.
حدود 35 درصد از محصول سیب تولید شده سالانه برای تولید کنسانتره و فرآورده های دیگر نظیر سرکه ، آب میوه و مربا در کارخانجات صنایع تبدیلی جذب و حدود 25 درصد از محصول نیز به صورت تازه خوری مصرف می شود و بقیه نیز در بازارهای داخلی و خارج از کشور به فروش می رسد و یا در سردخانه های استان انبار می شود.
یکی از کارشناسان اقتصادی در ارومیه می گوید: مشکل اصلی در بخش سیب که باغداران با آن مواجه اند فروش این محصول است که اگر صادرکنندگان و کشاورزان در زمینه صادرات و بازاریابی توانمند شوند این استان می تواند سالانه دو میلیون تن سیب تولید کند.
در این میان زندگی و اقتصاد باغداران و کشاورزان این استان بر اساس فروش به موقع و قیمت مناسب محصولات کشاورزی می چرخد ، در این راستا مهمترین چالش این حوزه ، تفاوت قیمت محصولات در مزرعه و بازار است به طوری که حضور دلالان در بازار محصولات و مجبور شدن کشاورزان به اینکه محصولات خود را به دلالان بفروشند ، موجب شده است باغداران متضرر شوند.
کارشناسان معتقدند مشکل بزرگ کشاورزی استان ، بازار پس از تولید است که هر سال با رسیدن زمان برداشت محصولات به ویژه سیب رخ می نماید به طوری که دلالان و واسطه ها با هجوم به باغ ها و خرید سیب با قیمت کمتر موجبات متضرر شدن باغداران را فراهم می آورند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: راهکاری که برای مبارزه با این‌گونه مسائل و سودجویی بیش از حد دلال‌ها وجود دارد ، ایجاد تشکل‌های قوی تعاونی است که بتواند واسطه‌ها را حذف و تولید را به‌طور مستقیم به دست مصرف‌کننده برساند که در این صورت کشاورزی به سمت اقتصادی و تجاری شدن پیش می‌رود.
پیرولی کارشناس اقتصادی می گوید: یکی از راه های کنترل دلالان بازار سیب ، ایجاد مراکز شناسنامه دار و کنترل شده خرید سیب است.
این مدرس دانشگاه می افزاید: برای جلوگیری از متضرر شدن باغداران باید در آغاز هر سال هدف گذاری و قیمت گذاری انجام شود و قیمت توافقی خرید سیب معین شود تا هم باغدار متضرر نباشد و هم خریدار ، سیب مورد نیاز خود را به صورت مطمئن دریافت کند.
کارشناسان همچنین معتقدند سیب استان با مشکلات اساسی در زمینه کیفیت عرضه روبه رو است به طوری که محصولات باغی آذربایجان غربی از جمله سیب ، باید با بسته ‌بندی مناسب به بازار های هدف عرضه شوند چرا که با این سامانه بسته ‌بندی در بازار داخلی حرفی برای گفتن ندارد.
کیفیت بالا و برخورداری از بسته بندی مناسب از ضروریات هر نوع کالای صادراتی است که این امر در محصولات استراتژیک نظیرسیب باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
یکی از باغداران ارومیه ای بسته بندی نامناسب را علت قیمت پایین فروش سیب می داند و می گوید: سیب های باغ را در گونی ریخته در بازار می فروشم در حالی که اگر در بسته بندی های خوب و بازارپسند عرضه می کردم می توانستم چند برابر سود کنم.
بزرگ منش می گوید: در بسیاری از موارد ، باغداران سیب از جعبه‌های چوبی20 کیلویی با ابعاد بزرگ به‌ جای سبدهای پلاستیکی 5 تا 12 کیلویی استفاده می کنند که از جمله موانع بازاریابی سیب درختی در سطح کشور و منطقه محسوب می شود.
به علت چینش درهم و غیراستاندارد سیب در اندازه ها و وزن‌های مختلف و در برخی مواقع مخلوط شدن سیب‌های آفت‌زده‌ و تگرگ‌زده با سیب‌های سالم ‌، خریداران و تجار رغبتی برای خرید سیب با این شرایط نشان نمی‌دهند.
به هرحال امروزه نیاز بازار جهانی ، بسته بندی صحیح و ارائه یک محصول استاندارد در بازار است که این امر ضرورت بهره برداری و فرهنگ سازی واحدهای سورتینگ و فرآوری سیب صادراتی را در کنار واحدهای مدرن بسته بندی مطرح می سازد.