ایرنا: روزنامه ابتکار در صفحه درنگ نوشت: رسول دیناروند، رییس سازمان غذاو داروی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی علاوه بر اشاره به آلودگی میکروبی آب معدنی دماوند، از 311 تولید کننده آب معدنی، 37 برند را هم دارای مشکل دانست و از جمع آوری آب معدنی های غیر استاندارد از بازار و بازنگری ضوابط بسته بندی آنها خبر داد.

 

در این گزارش که در شماره روز سه شنبه هفتم مهر 1394   انتشار یافته، می خوانیم: ایران از جمله کشورهایی است که به دلیل شرایط اقلیمی و نوع ساختار جغرافیایی دارای چشمه های آب معدنی زیادی است؛ به همین دلیل در مقطعی از زمان، اوایل دهه 80، شاهد رشد قارچ گونه کارخانه های تولید آب معدنی بوده ایم. اما در سال های 88 و 89 خبرهایی مبنی بر بالا بودن میزان نیترات برخی برندهای آب های معدنی به گوش رسید که در آن زمان تکذیب شد. اما ماجرا به اینجا ختم نشد و در سال 93 آلودگی آب های معدنی دوباره مطرح شد و بررسی های لازم در این باره انجام گرفت.
پس از آن مسوولان وزارت بهداشت کشور اعلام کردند که 3 درصد آب های آشامیدنی و بطری و بسته بندی غیرقابل تایید هستند و از 300 برند آب معدنی، 10 برند مشکل بالاتر از حد مجاز بودن نیترات دارند.
به تازگی رسول دیناروند، رییس سازمان غذاو داروی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی علاوه بر اشاره به آلودگی میکروبی آب معدنی دماوند، از 311 تولید کننده آب معدنی، 37 برند را هم دارای مشکل دانست و از جمع آوری آب معدنی های غیر استاندارد از بازار و بازنگری ضوابط بسته بندی آنها خبر داد.
او به توقف تولید 10 درصد از شرکت های تولید کننده آب معدنی اشاره کرد و افزود: آب معدنی های غیراستاندارد از بازار جمع آوری شده و مردم بدون نگرانی می توانند از آب معدنی های موجود در سطح بازار استفاده کنند.دیناروند ﺑﺎ اﺷﺎﺭﻩ ﺑﻪ دﺳﺘﻮﺭ ﻭﺯﻳﺮ ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻣﺒﻨﻲ ﺑﺮ ﺑﺮﺭﺳﻲ و ﺁﻧﺎﻟﻴﺰ ﺁﺏ ﻣﻌﺪﻧﻲ های ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺳﻂﺢ ﺑﺎﺯاﺭ، اﺯ ﺑﺮﺭﺳﻲ بیش از 300 برند آب معدنی از نظر آلاینده های شیمیایی و میکروبی در ﻳﻚ ﻣﺎﻩ گذشته ﺧﺒﺮ داد و گفت: از این تعداد، بیش از 10 درصد از آب معدنی ها آلاینده های شیمیایی، میکروبی، فلزات سنگین، نیترات و نیتریت داشتند که دستور جمع آوری آنها از سطح بازار صادر شد. او اضافه کرد: شرکت های تولید کننده آب معدنی که توقف تولید دریافت کردند تا اصلاح و حذف آلاینده ها، امکان عرصه محصولات خود در سطح بازار را ندارند.
 اوزن یا کلر آب معدنی را آب آشامیدنی می کند
یکی دیگر از مباحثی که وزارت بهداشت به آن تاکید دارد، موضوع آب معدنی و آب آشامیدنی بودن تولید این نوع کارخانه هاست. در این باره رییس سازمان غذا و دارو گفت: آب معدنی آبی است که از یک سفره زیرزمینی و بدون هیچ اصلاحی بسته بندی شود.او اضافه کرد: افزودن اوزن و یا کلر برای تصفیه آب معدنی، آنرا تبدیل به آب آشامیدنی می کند و باعث می شود تا مصرف کننده در مصرف آب معدنی طبیعی گمراه شود.
 استانداردهای آب معدنی ایران متفاوت است
اما شبنم جباری، کارشناس علوم آزمایشگاهی در این باره به روزنامه ابتکار گفت: اینکه برخی از برندهای آب معدنی مشکلاتی دارند به دلیل نبود نظارت از سوی ارگان های متولی مانند وزارت بهداشت و سازمان استاندارد است.
وی ادامه داد: همچنین برخی تخلفات امکان دارد در نوع ارائه محصولات آزمایشگاهی و محصولات تولیدی وجود داشته باشد که اگر از نمونه های بازاری هم برای آزمایش استفاده شود، می توان تطبیق نمونه را به راحتی انجام داد.
این کارشناس علوم آزمایشگاهی در پاسخ به این پرسش که آیا اب معدنی و آب آشامیدنی با هم تفاوت دارد یا نه، تصریح کرد: به طور قطع تفاوت های زیادی بین این دو نوع آب وجود دارد. در اب آشامیدنی با اضافه کردن کلر، بسیاری از املاح و مواد معدنی آب گرفته می شود و به اصطلاح آب پاک می شود امادر آب معدنی، املاح و مواد معدنی در آب وجود دارد و این موضوع درجه سختی اب را بالاتر می برد. کل خاصیت آب معدنی هم در این مواد معدنی است که می تواند بدن را از نظر مواد کانی و معدنی غنی کند.
 بسته بندی درست از ورود میکروب جلوگیری می کند
جباری در ادامه به موضوع بسته بندی اشاره کرد و گفت: بسته بندی مهمترین رکن در تولید آب معدنی است. چراکه با توجه به اینکه آب مستعد کشت میکروب است، اگر بسته بندی به صورت درست و استاندارد نباشد، امکان میکروبی شدن آن وجود دارد.
او درباره وجود برخی املاح داخل بطری های آب معدنی هم تاکید کرد: این موارد که می بینید مربوط به تولید و کارخانه نیست بلکه در بسیاری موارد این بطری ها یخ زده و دوباره یخ آنها باز می شود و املاح داخل بطری نتیجه این فرآیند هست و ربطی هم به تولید ندارد. اما دیناروند درباره بسته بندی کارخانه های آب معدنی با اشاره به اینکه در بررسی از 311 کارخانه تولید آب معدنی، حدود 10 درصد در برچسب زنی نواقصی داشتند که به آنها در جهت اصلاح برچسب تذکر داده شد، افزود: ضوابط بسته بندی آب معدنی ها بازنگری شد و ضروریست تمام تولیدکنندگان در برچسب های محصول خود، ضوابط را رعایت کنند.
وی افزود: اکنون مردم می توانند بدون نگرانی از آب معدنی های موجود در بازار استفاده کنند، چراکه آب معدنی های غیراستاندارد از سطح بازار جمع آوری شده است.آنچه مسلم است آب پاک ترین، خالص ترین ماده است و مایع حیات انسان به شمار می رود اینکه ماده ای که انسان به آن نیاز حیاتی دارد، مورد سوء استفاده برخی شده و آلوده شود، باید مورد تعقیب قرار گیرد، همانطوری که بزرگترین کارخانه تولید آب معدنی کشور به دلیل تخلفات و رعایت نکردن ضوابط تولیدی از سوی وزارت بهداشت تعطیل شد. این نشان می دهد که باید با این تولیدکنندگان برخورد قاطع داشت تا تخلفاتی که با جان مردم بازی می کند به حداقل برسد.

 http://www.irna.ir/