هنر بسته بندی / بین الملل: رومانی در اواخر نوامبر 2024 سیستم بازگشت سپرده (DRS) را راهاندازی کرد که به گفته مقامات، با داشتن تقریبا ۸۰ هزار نقطه جمعآوری، بزرگترین سیستم متمرکز در جهان بهشمار میرود. این برنامه تحولی چشمگیر در زمینه بازیافت در این کشور محسوب میشود.

بستهبندیهای نوشیدنی مشمول طرح بازگشت سپرده رومانی:
– بطریها و قوطیهای پلاستیکی، شیشهای و فلزی نوشیدنی در اندازههای بین1/0 تا ۳ لیتر
مبلغ سپرده: 5/0لئو رومانی (معادل تقریبی 1/0 یورو) به ازای هر بطری یا قوطی
تمامی اشخاص حقوقی که اقدام به تولید، واردات یا فروش نوشیدنی در ظروف یکبار مصرف میکنند، موظف به مشارکت در این طرح هستند.
فراتر از بهبود خلوص مواد جمعآوریشده، افزایش چرخه آنها و کاهش انتشار گازهای گلخانهای، این سیستم یکپارچه امیدوار است رومانی را بهعنوان رهبر جهانی در زمینه سیستمهای بازگشت سپرده (DRS) معرفی کند.
این طرح از سیستم فناوری اطلاعات (IT) شرکت Sensoneo استفاده میکند و به گونهای طراحی شده است که با هر دستگاه بازیافت درِ بطری سازگار باشد و قابلیت تطبیق با نیازهای خاص هر کشور را داشته باشد.
فاز اولیه:
– شرکت Sensoneo در فاز اولیه، ابزاری برای نقشهبرداری بازار جهت ثبتنام تمامی مشارکتکنندگان و نوشیدنیهای آنها در سیستم ارایه کرد.
– در این مرحله، جمعآوری و تحلیل دادههای دیجیتال و عقد قراردادهای دیجیتال خودکار انجام شد.
در حال حاضر، سیستم کامل بازگشت سپرده شامل ماژولهایی برای تمامی جنبههای آمادهسازی، راهاندازی و گزارشدهی است.
این سیستم برای برآورده کردن تعهدات ذینفعان و نیازهای خاص آنها، از ماژولهای زیر تشکیل شده است:
– درگاه وب برای تولیدکنندگان و خردهفروشان: این درگاه، برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات میان تولیدکنندگان، خردهفروشان و مجری طرح را تسهیل میکند.
– ثبت بستهبندیها و نقاط جمعآوری: این بخش شامل ثبت اطلاعات مربوط به انواع بستهبندیهای نوشیدنی تحت پوشش طرح و همچنین مدیریت و مکانیابی مراکز جمعآوری است.
– سیستمهای برنامهریزی منابع سازمانی (ERP)، گزارشدهی و مدیریت اسناد: این ماژولها به مدیریت و سازماندهی امور مالی، اداری و عملیاتی کل زنجیره تامین سیستم بازگشت سپرده کمک میکنند.
– ارتباط با سایر سامانهها: این بخش امکان برقراری ارتباط با سایر سامانههای مرتبط مانند دستگاههای بازیافت درِ بطری (RVM) و مراکز شمارش و تفکیک زباله را فراهم میسازد و بدین ترتیب، تبادل اطلاعات در کل فرآیند را تسهیل میکند.
– اپلیکیشنهای موبایل: اپلیکیشنهای موبایل میتوانند برای اطلاعرسانی به مصرفکنندگان، تسهیل فرآیند بازگرداندن ظروف و ارایه مشوقهای مرتبط مورد استفاده قرار گیرند.